عمر عبدالعزیز، منتقد ولیعهد عربستان که اکنون در کانادا زندگی میکند، در پی نقض امنیتی در سال ۲۰۱۴ هدف عوامل سعودی قرار گرفت.
یک منتقد برجسته سعودی که به طور نزدیک با جمال خاشقجی همکاری کرده بود، اعلام کرد که به دنبال اقدام قانونی بیشتر علیه X خواهد بود، پس از آنکه یک دادگاه تجدیدنظر آمریکا گفت که نقض امنیتی سال ۲۰۱۴ این شرکت – که در آن زمان به نام توییتر شناخته میشد – توسط عوامل عربستان سعودی به او آسیب رسانده است.
اطلاعات شناسایی خصوصی درباره عمر عبدالعزیز، که در کانادا زندگی میکند و منتقدی سرسخت از ولیعهد سعودی، محمد بن سلمان، است، پس از آنکه ریاض دو کارمند توییتر را استخدام کرد تا به اطلاعات درباره مخالفان دسترسی پیدا کنند، به دست دولت سعودی رسید. این مخالفان شامل کسانی بودند که از حسابهای ناشناس برای انتقاد از پادشاهی استفاده میکردند.
این نقض، که حدود یک دهه پیش رخ داد و حدود ۶۰۰۰ حساب را تحت تأثیر قرار داد، در سال ۲۰۱۸ کشف شد و پیامدهای ویرانکنندهای برای عبدالعزیز به همراه داشت، از جمله زندانی شدن اعضای خانوادهاش در عربستان. عوامل سعودی همچنین شماره تلفن همراه عبدالعزیز را به دست آوردند که به گفته محققان Citizen Lab، برای هک کردن او با استفاده از بدافزار NSO Group در زمانی که او با خاشقجی در تماس نزدیک بود، استفاده شد. این روزنامهنگار چند ماه بعد کشته شد.
عبدالعزیز با چالشهای زیادی در برابر توییتر و اکنون X، که اکنون تحت مالکیت ایلان ماسک است، روبرو بوده است.
این ماه، یک دادگاه تجدیدنظر به نفع X رای داد و گفت که پرونده عبدالعزیز، که ادعا میکند این اپلیکیشن رسانه اجتماعی در جلوگیری از دسترسی عوامل سعودی به حساب او کوتاهی کرده است، باید به دلیل عدم رعایت مهلت دو ساله قانونی در کالیفرنیا رد شود.
با این حال، دادگاه همچنین حکم یک دادگاه پایینتر را رد کرد که گفته بود عبدالعزیز در این پرونده حق شکایت ندارد. به جای آن، دادگاه گفت که عبدالعزیز تحت تأثیر نحوه برخورد ادعایی شرکت با این موضوع آسیب دیده است. با توجه به این یافته جدید، او انتظار دارد روز چهارشنبه برای بررسی مجدد این پرونده درخواست دهد، که در آن یک دادگاه ممکن است تصمیم بگیرد دوباره حکم دادگاه پایینتر را بررسی کند. توییتر در آن زمان گفت که قربانی رفتار نادرست کارمندانش بوده است.
این پرونده بار دیگر تهدید مداوم علیه فعالان و دیگر منتقدان دولتهای استبدادی را که با آزار، نظارت و تهدیدات خشونتآمیز از خارج مواجه شدهاند، مورد توجه قرار داده است، حتی در کشورهایی مانند ایالات متحده و کانادا که زمانی به عنوان پناهگاههای نسبتاً امن از دسترسی کشورهایی مانند عربستان سعودی، ایران، امارات متحده عربی و هند شناخته میشدند.
گاردین در سال ۲۰۲۰ گزارش داد که پلیس در کانادا به عبدالعزیز هشدار داده بود که او یک “هدف بالقوه” برای عربستان سعودی است و باید تدابیر لازم را برای حفاظت از خود اتخاذ کند.
رونالد دیبرت، بنیانگذار و مدیر Citizen Lab در دانشگاه تورنتو، که تهدیدات دیجیتال علیه جامعه مدنی را بررسی میکند، گفت که نگران است “دستاوردهایی که در راستای کاهش سرکوب فراملی و تنظیم ابزارهای مورد استفاده برای انجام آن، مانند بدافزارهای مزدور، به دست آمدهاند، در خطر بازگشت به عقب زیر دولت ترامپ قرار داشته باشند”.
او افزود: “در واقع، دلایل خوبی برای نگرانی وجود دارد که همین ابزارها ممکن است توسط خود دولت برای هدف قرار دادن مهاجران، پناهندگان و متقاضیان پناهندگی که هدف اخراج قرار دارند، و همچنین روزنامهنگاران تحقیقی که این موضوعات را پوشش میدهند، مورد سوءاستفاده قرار گیرند”.
دولت بایدن در سال ۲۰۲۱ گروه NSO اسرائیل، که نرمافزارهای نظارتی را به دولتها برای هدف قرار دادن روزنامهنگاران و فعالان میفروشد، در لیست سیاه قرار داد زیرا گفت که گسترش بدافزارهای این شرکت تهدیدی برای امنیت ملی ایالات متحده محسوب میشود.
لابیگران NSO سعی کردهاند این طبقهبندی را معکوس کنند که تحت کنترل وزارت بازرگانی است. ترامپ روز سهشنبه اعلام کرد که قصد دارد هاوارد لوتنیک، یک مدیر وال استریت و حامی قوی اسرائیل، را برای رهبری این وزارتخانه نامزد کند.
واضحترین نمونهای از سرکوب فراملی که یک مخالف با پیوندهایی به ایالات متحده را هدف قرار داد، قتل خاشقجی در سال ۲۰۱۸ بود که در دوره اول دولت ترامپ رخ داد. وزارت خزانهداری ایالات متحده پس از این قتل برخی تحریمها علیه افراد مربوطه اعمال کرد. چند هفته پس از ورود بایدن به کاخ سفید، او گزارشی اطلاعاتی غیرطبقهبندی شده منتشر کرد که در آن گفته شده بود که ولیعهد محمد این قتل وحشیانه را تأیید کرده است.
در بیانیهای به گاردین، عبدالعزیز گفت: “من مصمم هستم که تا پایان مبارزه کنم زیرا این نبرد حقوقی فقط درباره دستیابی به عدالت برای آنچه بر من گذشته نیست؛ بلکه درباره مسئولیتپذیری شرکتها در قبال کاربرانشان است. هیچکس نباید به خاطر نقص در کار یک شرکت، عواقب یک هک را تحمل کند.”
گاردین درخواستی برای اظهارنظر از X دریافت نکرد.
پس از ماسک، بزرگترین سرمایهگذار X شرکتی است که تحت رهبری میلیاردر سعودی، شاهزاده الولید بن طلال قرار دارد، که خود در سال ۲۰۱۷ به عنوان بخشی از یک پاکسازی به اصطلاح ضد فساد توسط دولت سعودی زندانی شد.
او از آن زمان عربستان یا امارات را ترک نکرده است، اما اخیراً با لیندا یاکارینو، مدیر اجرایی X دیدار کرد، که به عنوان راهی برای برجسته کردن “ارتباطات مداوم بین X و Kingdom Holding”، شرکت او که بخشی از آن متعلق به دولت سعودی است، معرفی شد.
یاکارینو همچنین در همین سفر به خاورمیانه با شیخ حمدان بن محمد بن راشد آل مکتوم، رهبر دبی، دیدار کرد. به گفته یافتههای یک دادگاه بریتانیایی، عوامل شیخ مکتوم از بدافزار NSO برای هدف قرار دادن تلفن همسر سابق او و تیم حقوقیاش در بریتانیا در سال ۲۰۲۱ استفاده کردند.
برای کسب اخبار جدید اینترنت با ما در سئوتک همراه باشید.
اولین دیدگاه را شما بنویسید